Hol kezdjem? Kezdd itt!

Első ránézésre kaotikus lesz az itt taláható tartalom, pont úgy ahogy a tartalomgyártás is annak tűnik. Amikor megismerkedsz egy közösségi média felülettel még nem érted hogyan áll össze, mi jön először, mi a következő lépés. Hidd el nekem, ez így teljesen rendben van.

Ahogy naponta bejelentkezel a Facebookra, az Instagram, TikTokra esetleg a LinkedInre és posztról posztra vonod le a következtetéseket, éled meg mi működik és mi nem, pontosan így fogod elsajátítani a Slow Social – lassú közösségi média – menedzsmentet is. 

A kényelmes, követhető haladás érdekében az alábbi sorrend szerint javaslom a weboldal tartalmának elfogyasztását:

A szemlélet megértése

A slow mozgalom, a személet és a közösségi médiához, sőt az üzlethez köthető gondolkodás megértése olyan, mint a tenger a hajó alatt. Elsajátíthatod a feladatokon keresztül, hogyan készít stratégiát, de ha mindezt nem a slow szemléleten keresztül teszed, akkor ugyanaz a kiégés, elégedetlenség vár majd rád, mint bármilyen más módszertan alkalmazásánál.

Kérlek, ezért olvasd el, nézd meg a #Slow címke alatt található tartalmakat. Az olvasás sorrendje nem fontos.

Ha szeretnéd átültetni ezt a személet a hétköznapjaidba, iratkozz fel a Lassítósáv névre hallgató hírlevélre, amit hetente egyszer, péntek munkaidő után küldök, hogy a hétvégén nyugodt körülmények között végezhesd el a gyakorlatot, melyet benne találsz. Az első hírlevelet itt éred el, hogy segítsen meghozni a döntést. 

A 4 pillér megértése

A következő lépés a 4 pillér megértése. Megérteni miről szól és miért fontos az Inspiráció gyűjtés, a Tervezés, a Megvalósítás és az Ellenőrzés. Ezekhez javaslom, hogy olvasd el a #Bevezető címke alatt található bejegyzéseket. Az olvasás sorrendje nem fontos.

Röviden
  • Az Inspiráció pillére, segít hogy kreatív posztokat készíts, hogy megérts mi és hogyan működik a közösségi oldalon. A posztgyártás mellett, segít kiépíteni a kapcsolatépítése (networking) prioritásod. Az inspiráció gyűjtés egyszerr belső és online marketiges munka.
  • A Tervezés pillére, segíti a benned rejlő stratéga előbújását. A tervezés fontos előkészítése a megvalósításnak, ahol teendő listát készítünk. Ez a pillér segít végig gondolni a folyamatokat, fejleszti a logikus gondolkodást, támogatja a közösségi oldalak, a vásárlók működésének megértését. A tervezési folyamata maga a hajó test, ami nélkül sosem jutunk el a célállomásig.
  • A Megvalósítás pillére, az amikor elindul sőt úton van a hajó. Megszámlálhatatlan kreatív gondolat veszik el a halogatás, bizonytalanság bermuda háromszögében. A megvalósítás napja nélkülözhetetlen, ahhoz hogy egyáltalán arról beszélj, hogy kommunikálsz, üzleti tevékenységet folytatsz. Megvalósítás nélkül nem vállalkozó vagy, csak álmodózó. 
  • Az Ellenőrzés pillére az iránytű és a kormány. Amikor elindul a hajó jönnek áramlatok, elképzelhető hogy lakhatatlanná vált a sziget ahová indultunk. A vállalkozás és a közösségi média menedzsmented Te irányítod, azonban ehhez szükséges hogy lásd, tudd hol tartasz most. Ezt a célt szolgálta az ellenőrzés pillére.

Miközben a slow szemlélet lelassítja az elmét, elfogadobbá tesz, a lassúság megélése lehetőséget ad arra, hogy másként tekint a közösségi média jelenlétedre. Egyéni vállalkozóként egyszemélyes hadseregként kell működnöd: legyél stratéga, grafikus, kommunikációs szakember, online marketinges, szövegíró, értékesítő és még sorolhatnánk. Mindent nem szervezhetsz ki és valljuk be, ha már próbáltad másnak kiadni a munkát sokszor érezhetted azt, hogy nem jön át a hangod, a stílusod. 

A négy pillér megértésével képessé válsz látni az összefüggéseket, könyebben döntést hozni, megismerni és megtanulni az adott közösségi oldalt és annak működését és a legfontosabb, hogy a saját hangodon, stílusodban leszel képes eredményesen kommunikálni.

A 4 pillér gyakorlása

Miután megértetted melyik pillér milyen szerepet tölt be, ide átlépni a tettek mezejére. A négy alappillér – Inspiráció, Tervezés, Megvalósítás és Ellenőrzés –  a vállalkozás életéhez szükséges szakmákon alapul. Nem első sorban szakmai tudásra építkeznek, hanem az emberi lélek, tudás, empátia és logika ismeretére. Ennek köszönhetően nem baj, ha nem rendelkezel online marketinges tudással, nem vagy grafikus vagy nem tudod hogyan ellenőrizd  a statisztikát vagy egyáltalán mit kellene ott látnod. A gyakorlatokban pont annyi szakmai tudás rejlik, amennyi az adott szakasz teljesítéséhez szükséges. 

  • Az idő előrehaladtával a négy pillér menüpontjai alatt más-más gyakorlatok találsz majd.
  • Kérlek, minden esetben az #Alapgyakorlat videók megnézésével és az alapgyakorlatok elsajátításával kezd.

A folyamat beépítése

A Slow Social egy rendszer. Olyan, mint a fogmosás, a rendszeres sport, a számlák kiállítása hónap végén. A közreműködésedre van szükség a megvalósulásához. Arra kérlek, hogy a szemlélet megértése, az alappillérek gyakorlását követően szánj hetente 4×60 percet, ha lehetséges egymást követő négy napot arra, hogy a megadott sorrend szerint – Inspiráció, Tervezés, Megvalósítás és Ellenőrzés – foglalkozol egy közösségi média oldaladdal. 

Minden folyamatban vannak elakadások. Lesz olyan szakasz, amit könnyebben építesz be, míg másoknál mintha a fogad húznák. Kérlek, hogy igyekezz az utóbbi – igen, a foghúzós – területre összpontosítani. Ha kell, iktass be pár hónapig dupla olyan napot.

Célod legyen az, hogy minden szakaszra időt fordíts, főként azokra amik nehezebben mennek. Ezeknek a szakaszoknak a megerősítésével érheted el a legnagyobb és leggyorsabb fejlődést és eredményt.

Minden folyamat egyedi és minden vállalkozás más-más üzleti szakaszban van. Lesznek időszakok, amikor több tervezésre lesz szükség, máskor pedig az egyszer 60 perc megvalósítás helyett, heti 2×120 perc megvalósításra van szükség. Ez is rendben van. A slow mozgalom mondása szerint, nem az a cél, hogy mindent lassan csináljunk, hanem hogy megtaláljuk a saját élettempónk. A slow nem mindig jelent lassút, de mindig megfontolt, tudatos és minőségelvű közösségi média menedzsmentet eredményez. Légy gyors, amikor értelme van a gyorsaságnak, és lassú, amikor a lassúságnak van létjogosultsága.

Scroll to Top