„Elfoglalt” és „közben”

„Elfoglalt üzletemberként, menedzserként, marketingesként valószínűleg szoktál hangoskönyveket, podcastokat hallgatni. ” harangozza be Ungvári Péter és az Onlife friss hírleve az első podcastjüket. / A Podcast adásról rövid véleményt itt olvashatsz! /

Elfoglalt = nincs ideje rendesen

Az elfoglalt jelzőt szeretjük használni. Mentesít bennünket az alól, hogy valódi indokot adjunk ha nincs kedvünk elmenni egy programra. Kifejezi vagy sugallja, hogy fontos emberek vagyunk, mert SOK mindent kell csinálnunk. Megértem, a legelfoglaltabb emberek az anyák. Na nekik, tényleg SOK dolguk van.

Az „időhiány” népbetegség, amit szorosan követ a multitasking vagy minimum a vágya. Ma már tudjuk, hogy a párhuzamosan csinálok valamit kifejezetten káros. 40% csökkenti a produktivitást, rongálja a kognitív képességeink ezáltal csökkenti az IQ szintünket, az egyetlen dolog amit növel az stressz.

Mindezek KÖZBEN

Lehet, hogy a podcast időkímélő tevékenységnek tűnhet, de pont úgy ahogy az olvasás esetében, a filmezés vagy a következő kampányod kitalálása esetében, ha valami KÖZBEN csinálod, akkor veszít a hatékonyságából.

Milyen hatékonysága van egy podcastnek? Csökken a megértésed, az hogy mennyire fogsz emlékezni az elhangzott fontos szavakra; ha hallasz valamit ami inspirál és mondjuk támad egy jó ötleted, nos vezetés, otthoni munka, futás közben ezeket nagy valószínűséggel nem fogod azonnal abbahagyni, hogy levésd az ötleteid. Tisztelet a kivételnek.

Az élet sokszor ismétli magát:

  • Ha evés közben beszélek, félrenyelek.
  • Ha beszéd közben iszom, félremegy a korty.
  • Ha olvasás közben hívnak, elveszítem hol tartottam.
  • Ha filmezés közben nyomkodom a telefonom, elveszítem a fonalat.
  • Ha egy oktató videó közben, bármi mást csinálok…… érted a lényeget igaz?

FÓKUSZ

Fontos és hasznos dolog a podcast. Izgalmas módon ad lehetőséget arra, hogy új információt szerezzünk, tanuljunk, de ehhez meg kell adnunk a kellő tiszteltet, figyelmet és fókuszt. Feltéve, ha valóban érdekel. Ha nem, akkor meg minek is hallgatjuk? Hogy két-három mondatot visszabüföghessünk, ha valaha szóba kerül valahol? Szerintem Te sem ezért hallgatod.

Legközelebb, amikor elindítanál menet közben egy podcastet gondold ezt végig:

Ha veled készülne egy számodra fontos témában egy beszélgetés, mit szeretnél, hogyan és milyen körülmények között hallgassák meg?

Scroll to Top