Az intellektualizáció és a túlzott közösségi média használat: Így kerülöd az érzelmeid.

Az intellektualizáció elhárító mechanizmusa azt jelenti, hogy érzelmileg nehéz vagy fájdalmas helyzetekben hajlamos vagy az intellektuális tevékenységre helyezni a hangsúlyt. Az ilyen helyzetekben az intellektualizáció segít neked elkerülni az érzelmi fájdalmat és csökkenti a személyes felelősséget az érzelmeidért és cselekedeteidért.

Mit jelent az intellektualizáció a gyakorlatban?

Ha épp a kellős közepén ülsz egy szakításnak, válásnak az intellektualizáció segítségével érzelmileg próbálod magad távol tartani az eseménytől. Ez gondolatokban, monológokban nyilvánul meg. Azt mondhatod magadnak, hogy a kapcsolatok mindig is törékenyek, és hogy az érzelmi fájdalmat csak azért érzed, mert nem voltál eléggé érett a kapcsolatkezelésben. Gyakran azt, hogy mit érzel, még a szádra sem szeretnéd venni. 

 

Hidegen, tárgyilagos módon kezeled a kapcsolat meglétét, a tényt, hogy vége van. A legjobb, ha nem kell vele foglalkozni – jöhet az extra túlóra és mindenki zsebében lapuló közösségi média mint teljes agy és szívzsibbasztó. 

Te is tompítod magad a közösségi médiával?

Ha túlságosan függsz a közösségi médiától abban is megmutatkozik, hogy ez az általad választott elsődleges módja, hogy kapcsolatban maradj másokkal. Ma átlag 2,5 óra töltünk a közösségi médián (ez már így is sok), de ennél többet töltesz a platformokon, mint például a Facebook, Instagram vagy TikTok, és gyakran más elfoglaltságokat, mint például a barátokkal vagy a családdal való személyes interakciókat helyettesíted velük, akkor bajban vagy. 

Ha túlzottan használod a közösségi média platformokat, az elsődleges unaloműződ, ha felüti a fejét az érzelmi feszültséget vagy a magány – nyúlsz is a telefonhoz. Ahelyett hogy az érzéseiddel szembenéznél és megpróbálnád kezelni őket, az online világba menekülsz.

Érzelmi és kapcsolati jégkorszak helyett

Az intellektualizáció és a túlzott közösségi média használat szorosan összefügg, mivel mindkettő arra irányul, hogy elkerüld az érzelmi fájdalmat vagy az érzelmi felelősséget az érzelmeidért és cselekedeteidért. Az intellektualizáció segít az érzelmek elkerülésében, míg a túlzott közösségi média használat segít az érzelmi kapcsolatok elkerülésében. Mindkettő hosszú távon hátrányosan befolyásolhatja az érzelmi és mentális egészségedet.

 

Hajlamos vagy az intellektualizációra? Tedd fel ezeket a kérdéseket és írd le a válaszokat az önismereti naplódba:

  1. Hogyan reagálnál egy olyan érzelmi helyzetre, amelyet nehéz feldolgozni?
  2. Szerinted mennyire fontos az érzelmek megélése és feldolgozása?
  3. Milyen módszereket használsz, hogy elkerüld az érzelmi fájdalmat?
  4. Hogyan reagálnál, ha valaki kritizálná az érzelmeid kifejezését?
  5. Mennyire vagy tudatában az érzelmi állapotodnak a mindennapi életed során?
  6. Hogyan kezeled az érzelmi stresszt vagy feszültséget?
  7. Milyen módon próbálsz menekülni az érzelmi helyzetekből?
  8. Hogyan kezeled az érzéseidet a munkahelyeden vagy az iskolában?
  9. Milyen módon kezeled az érzelmi konfliktusokat a párkapcsolatodban?
  10. Hogyan reagálnál, ha valaki azt mondaná neked, hogy az érzelmeidről inkább gondolkodj, mint hogy megéld őket?

Ha unod már, hogy a fejedben éled meg az érzelmeidet, gyere el hozzám egy coaching ülésre! Itt kiderül, hogy valójában a fejedben zajlik életed, vagy csak azt hiszed. A 60 perc alatt elkezdünk közeledni ahhoz milyen érzelmek laknak benned, és milyen megélni őket.  Ha úgy gondolod, hogy   érzelmi átmozgatásra van szükséged, gyere és lépjünk be együtt az érzelmek birodalmába! 

 

Az ülés ára: 8500 Ft/60 perc

Scroll to Top