Visszajelzés, kommentek – az a természetes, ha jó

Legyen szó ügyfelekről, barátokról az eredmény ugyanaz: a többség akkor ír véleményt, ha elégedetlen. „Alap, ha valami jó, vagy olyan, amilyennek hirdették – ezt minek dícsérjem?” -hangzik sokszor a védekezés. Bennem pedig felmerül a kérdés, akkor a „köszönömnek” sincs jelentősége? Mit jelent valójában visszajelzést adni, mit jelent a közösségi médiában – egy Instagram poszt alá kommentelni vagy egy csoportban aktívan részt venni.

Önkifejezés –  Kommentelni, de mit? – Tiszta szándék, őszinte vélemény

Mindenkinek javaslom, hogy gyakorolja a kommentelést. Ne azért, mert az Instagram guruk azt javasolják, hogy az algoritmus kedvezni fog neked, ha interkacióba lépsz másokkal is. Ha valami, valaki kivált belőled egy véleményt akkor azt tanuljuk újra jelezni. Iskolában mindig a torkomban volt a szívem, amikor megkérdeztek valamiről és jelentkezni kellett. Amikor valamiről nagyon eltérő véleményem van, vagy számomra értékes poszt alá készülök írni a véleményem pontosan ugyanezt érzem. Idővel rájöttem, hogy a lájk nem elég és a kommenteléssel jobban megismerhetem magam. „Nem tudom mit írhatnék oda, pedig tetszik a poszt”. A coaching folyamatok során előkerülő mondat. Miért lehet ez? Mert nem tanultuk meg megkérdezni magunkat, mi tetszik ebben a posztban és/vagy félünk, hogy „rosszul” értelmezünk, rosszat írunk – egyszóval félünk attól, hogy nem fogunk megfelelni valamilyen képzeletünkbeli elvárásnak. Jobb nem bolygatni a darázsfészket.

Így azonban nem csak magunkat szorítjuk a sarokba, de a közösségi média értékes kincsét is hagyjuk elsüllyedni.

Bizalom építés – Kötődés – Közösség(i média) – Egymás támogatása

Egy ölelés. Egy hálás tekintet. Amikor a másik megfogja a kezed és érzed, hogy sokat jelentett neki. Egy köszönöm vagy egy köszönöm nélküli néma táblacsoki. Ezeket a képeket mind felismerjük – voltál a jelenet minkét végén. A közösségi médiában a hála, a bizalom és a kötődés kifejezése. Őszinte érdeklődés, ami jó esetben kétirányú.

Vállalkozóként anyagi határaidon belül és túl vásárolhatsz a társ-vállalkozóktól, de mindenképpen kifejezheted a támogatásod 1-1 meaningful (valódi, őszinte, mély, minőségi) sor megírásával. Szó sincs arról, hogy minden poszthoz kellene írni vagy kisregényt kell kanyarítani. Írd le kertelés nélkül az érzéseid, a gondolataid, a tapasztalataid – egyezzenek vagy különbözzenek attól, amit olvastál.

Teremts értéket a kommentjeiddel! 

Scroll to Top