Miért költik az emberek a pénzüket?

Nem titok, hogy az emberek szeretnek pénzt költeni. Legyen szó ételrendelésről, új autó vásárlásáról vagy nyaralásról, semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor a nehezen megkeresett pénzed arra költheted, amire igazán vágysz. De miért tesszük? Azért, mert lépést akarunk tartani _________ (ide helyetessítsd be azt, akinek szerinted nagyon klasszul alakul az élete)? Vagy csak azért, mert próbálod magadat jobban érezni? Carpe diem?

Az új dolog jó érzést vált ki (amíg új)

Sok elmélet létezik arról, miért költenek pénzt az emberek. Egyesek azt mondják, hogy azért költünk pénzt, hogy jobban érezzük magunkat. Végtére is, ha valami újat vásárolok, ott van a kezdeti izgalom és boldogság. De aztán, miután az újdonság érzése elmúlik, a problémáim ugyanott maradnak, mint korábban. Hatékony módja a költekezés annak, hogy jobban érezzük magunkat? Nem.

Költünk, hogy lépést tartsunk a közösségi média által diktált és meghatározott státusszal

Mások azt mondják, hogy pénzt költünk, hogy lépést tartsunk azokkal, akiknek „bejött az élet”. A sikeresekkel, akik megoldották az élet nagy rejtvényét – bármi is legyen az: jó házasság, a megvilágosodás, kényelmes és jól lét. A közösségi médiában a szomszédok, barátok, rokonok, régi iskolai társak és a velünk egyidősek között is látni véljük a sikert. Értékesnek minősített (valójában csak drága preztízs tárgyakkal és élményekkel), és olyanok akarunk lenni, mint ők. De tényleg ez motivál? Mi rejlik mindezek mögött?

Miért költik az emberek a pénzüket, még akkor is, amikor nem kellene? Az árrobbanás, az üres pénztárcák segítik az embereket a lassításban, vagy gyorsabban cselekszenek, többet vásárolnak és minden energiájukat arra fordítják, hogy a lehető legjobban éljenek, amíg csak tudnak?

Scroll to Top